Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van 150 – 160 graden. Leg de chunk tussen het gloeiende houtskool. Leg het buikspek op de BBQ en steek een kerntemperatuurmeter in het vlees.
Barbecue
Cochinita Pibil
Benodigdheden
- 1 kilo varkensschouder, varkenslende (met bot)
- 2 eetlepels achiote pasta
- Ongeveer 10cc sinaasappelsap
- Ongeveer 20cc citroensap
- 2 habanero pepers, zonder zaden, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 200cc (2x 100cc) rode wijn azijn, of andere azijn
- 2 rode uien, in ringen
- Zout en peper, naar smaak
- Limoenpartjes
- Oude kaas of feta
- Verse koriander
- Zachte taco’s
- Eventueel wat sla
- Eventueel pittige (habanero) saus
Bereidingswijze
- Mix in een kom de achiotepasta met de habanero pepers, kruiden, citrussappen, zout en peper. De azijn en de ui houden we apart.
- Prik rondom gaatjes in het vlees. Wrijf de pasta erin. Zet weg in de koelkast voor in ieder geval 24 uur. Snij 1 rode ui alvast in ringen, voeg 100cc azijn toe en zet weg.
- Verplaats het vlees in ofwel aluminium folie of bananenbladen (die je daarvoor 30 minuten in water hebt laten weken). Zet in een oven/BBQ vaste schaal.
- Als je het in de oven doet: 95 graden voor in ieder geval 4 uur. (Ik heb de procureur zo’n 7 uur gegaard op 110 graden.)
- Breng de overige azijn aan de kook in een kleine pan. Voeg de andere ui in ringen toe en laat op laag vuur borrelen totdat je de ui lekker vindt.
Andere gerechten die u
moet proeven
Bavette Rol
Smelt een eetlepel roomboter in de skillet en grill de bavette rol aan alle kanten mooi bruin. Maar laat hem NIET gaar worden. Haal de bavette rol uit de BBQ en sluit al je kleppen en maak je BBQ klaar voor indirect. Laat de temperatuur terug komen naar de 130 – 150 graden. Leg de bavette terug op het rooster en steek de kerntemperatuurmeter in de bavette. Sluit je deksel.