Benodigdheden
- 1 kilo varkensschouder, varkenslende (met bot)
- 2 eetlepels achiote pasta
- Ongeveer 10cc sinaasappelsap
- Ongeveer 20cc citroensap
- 2 habanero pepers, zonder zaden, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 200cc (2x 100cc) rode wijn azijn, of andere azijn
- 2 rode uien, in ringen
- Zout en peper, naar smaak
- Limoenpartjes
- Oude kaas of feta
- Verse koriander
- Zachte taco’s
- Eventueel wat sla
- Eventueel pittige (habanero) saus
Bereidingswijze
- Mix in een kom de achiotepasta met de habanero pepers, kruiden, citrussappen, zout en peper. De azijn en de ui houden we apart.
- Prik rondom gaatjes in het vlees. Wrijf de pasta erin. Zet weg in de koelkast voor in ieder geval 24 uur. Snij 1 rode ui alvast in ringen, voeg 100cc azijn toe en zet weg.
- Verplaats het vlees in ofwel aluminium folie of bananenbladen (die je daarvoor 30 minuten in water hebt laten weken). Zet in een oven/BBQ vaste schaal.
- Als je het in de oven doet: 95 graden voor in ieder geval 4 uur. (Ik heb de procureur zo’n 7 uur gegaard op 110 graden.)
- Breng de overige azijn aan de kook in een kleine pan. Voeg de andere ui in ringen toe en laat op laag vuur borrelen totdat je de ui lekker vindt.
Als het varkensvlees bijna klaar is, begin dan met de saus:
Eet smakelijk!